Opleidingen Vliegtuigtechniek uitgebreid

Vrijdag 22 mei 2015 -

Composietopleiding is vanaf nu onderdeel van de opleidingen voor Vliegtuigtechniek

Deze week hebben de eerste groep leerlingen én docenten van de afdeling Vliegtuigtechniek met succes de eerste composietopleiding afgerond. Deze opleiding is ondergebracht in de EASA Part 147 module 6 (materialen en hardware) en 7 (onderhoudshandelingen). ACRATS Training Services en de AM&TS hebben samen met de docenten van de afdeling Vliegtuigtechniek de modules 6 en 7 op het gebied van composieten ontwikkeld. ACRATS verzorgt de modules, die geïntegreerd worden in de mbo opleidingen vliegtuigonderhoudstechniek.

Het gebruik van composieten (vezel versterkte kunststoffen) neemt de laatste jaren sterk toe. In de vliegtuigindustrie wordt dit materiaal al veel langer toegepast in rompen en vleugels van vliegtuigen. Naast de vliegtuigindustrie wordt het lichtgewicht ontwerpen met composieten in toenemende mate ontdekt in andere branches, zoals de olie- en gasindustrie, de scheepvaart en de automobielindustrie. Niet verwonderlijk dan ook dat het onderwijs hierop inspringt met een aanpassing van het curriculum.

De doelgroepen waar ACRATS Training Services zich op richt zijn het reguliere onderwijs (mbo en hbo) en het bedrijfsleven. Voor het onderwijs worden composietopleidingen opgezet, waarbij wordt stilgestaan bij zowel de theoretische als de praktische kant van het vakgebied. Op mbo niveau is naast de theoretische basiskennis met name hands-on praktijkervaring belangrijk. Voor het hbo ligt de focus meer op ontwerpen, maar is praktijkervaring ook van belang. Door de integrale aanpak van theorie en praktijk wordt voorkomen dat er een kloof ontstaat tussen de composietverwerkers (veelal op mbo niveau) en de engineers/ontwerpers (op hbo/wo niveau).

ACRATS opende op 19 mei haar deuren op Aviolanda Business Park Hoogerheide, met een feestelijke bijeenkomst in de hangar van de afdeling Vliegtuigtechniek.