Docent Bouwkunde wint prijs Onderwijspioniers

Vrijdag 31 oktober 2014 -

Dirk Verbeek, docent Bouwkunde aan het Markiezaat College in Bergen op Zoom, heeft de Onderwijspioniersprijs gewonnen voor zijn idee AR Videolab. Hij mag een bedrag van € 4.000,- gebruiken om zijn idee verder uit te werken en krijgt daarbij professionele begeleiding.

OnderwijsPioniers (www.onderwijspioniers.nl) helpt leraren goede ideeën op school te ontwikkelen. Daarvoor schrijft zij jaarlijks een wedstrijd uit met een stimulatieprijs.

Betekenisvol leren
Dirk Verbeek, docent aan het Markiezaat College, heeft het winnende idee van het AR Videolab ingezonden. Aan dit MBO-college voor Techniek leren studenten betekenisvol: “Het moet voor de studenten duidelijk zijn waarom ze iets leren en het moet aansluiten op hun individuele behoefte”, zegt Dirk Verbeek, “daarnaast moet datgene wat ze leren van de juiste moeilijkheidsgraad zijn, in de goede context worden aangeboden en de studenten de mogelijkheid bieden er samen actief mee aan de slag te gaan”.

Om dit proces te ondersteunen heeft Dirk een idee uitgewerkt om met de docenten en studenten onderwijsvideo’s te maken en deze onder andere met Augmented Reality te verspreiden. Dit houdt in dat er met behulp van mobile device digitale informatie wordt toegevoegd aan een live beeld. Op deze manier kan de informatie gelaagd en JIT (just-in-time) worden aangeboden. Ook sluit het aan op de belevingswereld van de studenten en op hun individuele behoefte.

In het AR videolab hebben docenten de mogelijkheid om (een gedeelte van) het lesmateriaal uit te werken in de vorm van korte video's. Het maken van onderwijsvideo's heeft verschillende voordelen, zoals expertise delen, het Flipping the Classroom model toepassen, multimedia leren en de laagdrempeligheid van het meerdere malen bekijken van de leerstof.

Pionierstips en tricks
Het prijzengeld moet worden ingezet om het idee verder uit te werken (bijvoorbeeld voor vervanging, materiële kosten of het inhuren van expertise). Tijdens vier Pioniersdagen ontmoeten de totaal 43 Pioniers elkaar en krijgen ze tips & tricks om hun idee te realiseren. Er is ook een helpdesk, die een vinger aan de pols houdt en altijd bereid is om mee te denken.

Kijk voor verdere informatie over het AR Videolab op http://www.hetinnovatienetwerk.nl/innovaties/ar-videolab/ of http://www.onderwijspioniers.nl/pioniers-mbo-2014-15/.