Verspaner

Opleidingsinformatie

Verspanen is het vormgeven van materialen door het verwijderen of omvormen totdat de gewenste vorm bereikt is. Als conventioneel verspaner bewerk je handmatig materialen door middel van een draai- of freesbank. Als CNC verpaner pas je verschillende verspanende bewerkingen toe met (computergestuurde) machines. Je werkt met bestaande programma’s of programma’s op basis van sjablonen of menu’s.

Algemene informatie

Studiewijzer: Studiewijzer (OER) en BPV-wijzer
Domein: Techniek en procesindustrie
Subdomein: Werktuigbouwkunde
Opleidingsduur: 2 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 2
Leerweg: BBL: 2 jaar
Afdeling: Werktuigbouwkunde
Locatie: Bergen op Zoom

Opleidingsinformatie

Inhoud

De werktekening vormt de basis van je werk. Hiermee ga je aan de slag totdat je het product hebt dat de opdrachtgever voor ogen had. Je verspaant producten zoals assen van auto’s of van scheepsmachines, flenzen (afsluitingen), delen van machines, motoren, etc. Tijdens en na afloop van de opdracht controleer je je eigen werk. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk, maar je werkt vaak voor een leidinggevende.

Voor dit werk moet je technisch en ruimtelijk inzicht hebben, nauwkeurig kunnen werken en handig zijn. Je staat veel achter een bepaalde machine, waarbij je goed moet letten op het verloop van de bewerking.

Eisen

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma behaald (voorheen lbo, vbo of mavo), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen, of
  • Je hebt een diploma van de entreeopleiding.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Vervolg

-

Startmaand

1 september 2018

Lesmethode

-

Stage

-

Studievoortgang

-

Certificaten

-

Werkgebied

Als verspaner kun je werk vinden bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek. Dit kunnen grote of kleine bedrijven zijn die aan de hand van verspaningstechnieken producten maken uit staal, gietijzer of kunststof, enz. Denk aan een mechanische of onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of aan bedrijven binnen de vliegtuig-, auto- of computerindustrie.

Bijzonderheden

-

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het  cursusgeld voor BBL-studenten niveau 1 & 2 € 240,-

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten:
Leerjaar 1: ca. € 930,-
Leerjaar 2: ca. € 115,- 

Niet opleidingsgebonden kosten:
Leerjaar 1: ca. € 25,-
Leerjaar 2: ca. € 25,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten.

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: -
E-mail: -

Competenties

-
Lijkt deze opleiding je wat?Aanmelden!
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Verspaner

Crebo: 25302
Verspaner De verspaner is vooral werkzaam bij toeleverende bedrijven, op een specifieke afdeling'machinaal verspanen'. Hij voert werkzaamheden uit voor afnemende bedrijv

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht